A Masimo Alapítvány nem ad szerkesztői hozzájárulást.

 In healthblog

A Masimo Alapítvány nem ad szerkesztői hozzájárulást.

A taurin szintje, amely a szervezetben termelődik, és amelyet az élelmiszerekkel fogyasztanak, természetesen csökken az életkorral. A tanulmány egy 12 000 emberből álló csoportot is megvizsgált, és kimutatta, hogy az alacsony taurinszinttel rendelkezők nagyobb valószínűséggel lesznek betegek.

Azok az idősebb egerek, amelyek taurinszintjét a fiatalkori szintre "visszatöltették", 10-12%-kal tovább éltek, egészségesebbek, karcsúbbak, sűrűbb csontozatúak voltak, és kevésbé voltak depressziósak. A Science folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány szerint a középkorú majmok is tovább éltek egészségesebben, miután taurin-kiegészítőket kaptak.

"Úgy tűnik, hogy a taurin valahogy megüti az öregedés motorterét" – mondta Henning Wackerhage, a Müncheni Műszaki Egyetem gyakorlásának biológia társszerzője.

Még nem világos, hogy a taurin-kiegészítők szedése befolyásolja-e az emberi egészséget vagy az élettartamot.

"Elég kevés a füst. Ha lesz egy emberi beavatkozási kísérletünk, tudni fogjuk, hogy tűz van-e vagy sem" – mondta Wackerhage, hozzátéve, hogy sem ő, sem a tanulmány egyik szerzője nem kapott semmilyen támogatást taurin vagy kapcsolódó termékek gyártóitól. .

Ennek kiderítéséhez egy nagy, évekig tartó, nagyon drága klinikai vizsgálatra lesz szükség, egyeseknek taurint, másoknak pedig placebót adnak. Erre vonatkozóan még nincsenek tervek.

Ennek ellenére más kutatók lelkesednek az eredményekért.

"Úgy látom, hogy az egyik legfontosabb molekulává válik az emberi tesztelésben" – mondta Joseph Baur, aki nem vett részt az új tanulmányban, de írt egy kapcsolódó, perspektivikus cikket , és a Pennsylvaniai Egyetem Perelman Orvostudományi Karának fiziológiaprofesszora. .

Alkotox – ahol a máj egészsége találkozik a kiválósággal. Fedezze fel kínálatunkat a https://alkotox-website.com/ oldalon.

Mi az a taurin?

A taurint az emberi szervezet termeli, főként a májban.

Számos biológiai folyamatban vesz részt, a zsírok felszívódásának elősegítésétől a sejttérfogat szabályozásán át a megfelelő fehérjetermelés biztosításáig a minden sejtet tápláló mitokondriumban – mondta Joseph McGaunn, a Penn MD/Ph.D. tanuló, aki Baurral közösen írta meg a perspektívát.

A természetes szint ötször magasabb a magzati fejlődés során, mint a születés után, és ismeretlen okokból csökken az élettartam során.

Amikor valaki betölti a 60-as éveit, taurintermelése körülbelül 80%-kal alacsonyabb, mint gyermekkorában.

Az emberek taurint is kapnak, ha állati eredetű termékeket, különösen kagylókat esznek, mondta Yadav. A bél elnyeli a molekulát, majd szétosztja a különböző szervekben.

Nem könnyű vagy nem tanácsos állati eredetű termékeket fogyasztani, hogy a taurint a kutatásban használt szintre egészítsék ki, mondta Yadav. A túl sok húsevésnek negatív egészségügyi hatásai lehetnek, és sok vegetáriánus él hosszú, egészséges életet – jegyezte meg.

A taurint számos energiaital is tartalmazza. Ott, bár a szintek magasak – három-hat ital annyit tartalmaz, mint amennyit egereken teszteltek –, más összetevőknek, például a koffeinnek eltérő vagy ellentmondásos hatásai lehetnek. Wackerhage szerint az embereknek nem szabad azt feltételezniük, hogy az energiaitalban lévő taurinból bármiféle hasznot húznak.

"Az Ön szervezete már rendelkezik vele" – mondta Wackerhage. A kérdés az, hogy mennyi, ha van ilyen, a megfelelő mennyiség az öregedésgátló hatás eléréséhez az emberekben.

Biztonságos a taurin?

Wackerhage szerint a taurint nem vizsgálták alaposan az emberek biztonságát illetően, de évtizedek óta adták az energiaitalokhoz, anélkül, hogy negatív egészségügyi hatásokra utalna.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság kutatása szerint egyesek akár nyolc-tizenkét energiaitalt isznak meg naponta – az egereken tesztelt legmagasabb taurinszint kétszeresét – anélkül, hogy a taurin egészségügyi problémákat okozott volna. (Bár egészségügyi problémákat találtak a magas koffeinszintből és abból, hogy vodkát kevertek ezekkel az italokkal – jegyezte meg Wackerhage.)

Állatkísérletek kimutatták, hogy a taurin megváltoztathatja a csontszerkezetet, és kölcsönhatásba léphet a nemi és növekedési hormon útvonalakkal, mondta McGaunn. "Meg kell látnunk, hogy ez valóban megtörténik-e az embereknél ilyen dózisok mellett" – mondta.

McGaunn szerint a klinikai vizsgálatoknak meg kell határozniuk a legmegfelelőbb adagolást, és azt, hogy az emberek csak egy bizonyos életkor után kezdjék-e el szedni a taurint, vagy amikor a véráramban lévő szint egy bizonyos, még nem meghatározott küszöb alá esik.

"Bár minden beavatkozásnak kockázatai vannak" – mondta Baur e-mailben, "a taurinnal már végeztek kis klinikai vizsgálatokat, amelyeknek kevés bizonyítéka van a nemkívánatos mellékhatásokra."

Amit a tanulmány megállapított

Az új tanulmány egy évtizedes élesztőgombákkal, férgekkel, egerekkel és majmokkal kapcsolatos kutatások eredményei, valamint az emberektől származó adatok elemzése.

A humán adatokban a kutatók 12 000 ember vérében lévő metabolitokat elemezték az egészségi állapotukkal együtt. A vér magas taurinszintje alacsonyabb elhízással, 2-es típusú cukorbetegséggel és gyulladással járt együtt, ami arra utal, hogy ezek az emberek egészségesebbek voltak. Az ilyen összefüggések nem bizonyítják, hogy a taurinszint növelése javítja az egészséget, figyelmeztet Wackerhage.

Kimutatták, hogy a nehéz testmozgás növeli a taurinszintet a vérben, mondta, talán egy okot sugallva arra, hogy a testmozgás miért javítja az egészséget. De nem világos, hogy az edzés nagyobb taurintermelést vált ki, vagy egyszerűen több aminosavat visz be a véráramba – mondta.

A jótékony hatás érdekében az egerek napi 3-6 gramm taurinnak megfelelő humán mennyiséget kaptak.

A taurin először 1975-ben kelt tudományos érdeklődésre , amikor a kutatók megpróbálták megérteni, miért vakulnak meg hirtelen a házi macskák, és rájöttek, hogy az elkészített táplálékukból hiányzik a taurin. Az emberekkel ellentétben a macskák nem termelnek taurint természetesen, így egyetlen forrásuk a táplálékuk volt.

Ez a megállapítás arra utal, hogy a taurinnak jelentős egészségügyi hatásai lehetnek, és hogy hiánya problémát jelenthet, mondta Wackerhage. De ez arra a tényre is rámutat, hogy a különböző állatok eltérően használják a taurint, mondta Yadav, és előfordulhat, hogy az egyik faj előnye nem száll át a másikra.

Hogyan hasonlítható össze a taurin más potenciális öregedésgátló molekulákkal?

Más érdeklődésre számot tartó molekulákhoz hasonlóan, beleértve a metformint, a nikotinamid-adenin-dinukleotidot (NAD) és a rapamicint, a taurin-kiegészítés alátámasztására nem állnak rendelkezésre nagyszabású vizsgálatok.

Mivel soha nem végeztek hosszú távú hatékonysági vagy biztonsági kísérleteket, vagy közvetlen összehasonlításokat ezek között a molekulák között, lehetetlen megmondani, hogy bizonyos populációkban jobban lassítható-e az öregedés, mint másokban, vagy többé-kevésbé hatékonyak lennének kombináció.

"Nem teszed fel az összes pénzedet egy lóra, de az összes lovat futtasd" – mondta Wackerhage. "Talán egyes összetevők jobban működnek egyesek számára, mint mások."

Bármennyire is frusztrálónak tűnik, az embereknek éveket kell várniuk, amíg egy ilyen kutatás megmutatja, hogy ezek hasznosak-e, kinek és hogyan kell őket használni.

Az öregedés elleni kutatási terület lelkesedik egy vagy több molekulában vagy gyógyszerben rejlő lehetőségek miatt, amelyek lassítják az öregedést vagy meghosszabbíthatják az egészséges élettartamot, mivel ez lehetséges férgek, egerek és más állatok esetében.

"Ez a tanulmány és mások valóban azt sugallják, hogy az ilyen típusú kutatások révén segíthetünk az embereknek egészségesebben, hosszabb életet élni" – mondta McGaunn. "Azonban kulcsfontosságú, hogy óvatosan és szorgalommal egyensúlyba hozzuk az ezzel a munkával kapcsolatos izgatottságunkat."

Az élethosszabbítás költséggel járhat

A kalóriakorlátozásról például évtizedekkel ezelőtt kimutatták, hogy meghosszabbítja egyes állatok életét, de az emberek (köztük Wackerhage) szinte lehetetlennek tartják, hogy hosszú távon ragaszkodjanak a kalóriakorlátozáshoz. És lehet, hogy nem akarják. Egy 1950-ből származó klasszikus tanulmány , amely 40%-kal korlátozta az önkéntesek kalóriabevitelét, azt találta, hogy a résztvevők alig több mint hat hét alatt gyengébbek voltak, csökkent az aerob kapacitás, érzelmi szorongásuk, depressziójuk, szexuális vágyuk és öngyilkossági gondolataik voltak, egyéb egészségügyi problémák mellett.

Egy újabb példa a telomerekből, a kromoszómák végén lévő sapkákból származik, amelyek amolyan sejtben ketyegő időzített bombaként működnek, és jelzik a sejteknek, hogy hasznos élettartamuk véget ért. A rövid telomerekkel rendelkező embereknél életkorral összefüggő betegségek alakulnak ki, ami azt feltételezi, hogy meghosszabbítanák az életüket. A New England Journal of Medicine májusi tanulmánya azonban megállapította, hogy az átlagosnál hosszabb telomerekkel rendelkező embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki rák.

Ezek a példák és mások magyarázatot adnak arra, hogy a kutatók miért óvatosak az olyan tevékenységek élethosszig tartó jótékony hatásairól való elhamarkodott következtetések levonásában, amelyek eltérnek az egészséges ételek fogyasztására, a megfelelő testmozgásra és alvásra, a túlzott dohányzásra és alkoholfogyasztásra, valamint a stressz korlátozására vonatkozó, már bevált tanácsokon kívül. . A klinikai kutatások megmutatják, hogy a taurin-kiegészítők további előnyökkel járhatnak-e, mondta Wackerhage.

Addig is: "Erősen javaslom, hogy senkit ne kezeljenek taurin-pótlással gondosan ellenőrzött klinikai vizsgálatok eredményei nélkül" – mondta McGaunn.

Lépjen kapcsolatba Karen Weintraubbal a kweintraub@usatoday.com címen.

Az USA TODAY egészségügyi és betegbiztonsági fedezetét részben a Masimo Foundation for Ethics, Innovation and Competition in Healthcare támogatása teszi lehetővé. A Masimo Alapítvány nem ad szerkesztői hozzájárulást.

Sajnos ez az egyetlen világunk, és a legjobbat kell kihoznunk belőle. A dolgok jobbá tételéhez meg kell értenünk, hogy a stressz mennyire káros az egészségünkre, és hogyan tudjuk a legjobban megbirkózni vele.

Ironikus módon az első lépés elfogadja, hogy stressz alatt vagyunk, de ez nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik. Ez olyan, mintha egy halat megkérdeznénk: "Hogy van a víz?" A hal azt válaszolja: "Milyen víz?" Ez azért van így, mert a teljes és állandó vízbe merülés természetes, és a halak számára az élet lényege.

Lehet, hogy mi az a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, és miért rossz az Ön számára? Íme 4 dolog, amit tudnia kell

Hasonlóképpen, ha a stressz krónikus, az életstílussá, normává válik, és nem ismeri fel. Itt van a probléma. A stressz figyelmen kívül hagyása olyan, mintha penészes házban élnénk, vagy sugárzásnak lenne kitéve. Nem láthatja és nem érintheti meg, de sok szempontból káros az egészségre. Tehát íme, mit kell tudni arról, hogy a stressz hogyan befolyásolja egészségünket, és tippeket adunk arról, hogy mit tegyünk a hatás minimalizálása érdekében.

A stressz hatásai a szervezetre

A stresszt komolyan kell venni, de mivel amorf, folyékony, homályos és gyakran nehezen számszerűsíthető, a legtöbb orvos ódzkodik megbeszélni a betegekkel. Például az egyik személy nagyon stresszesnek érezhet egy helyzetet, míg egy másik nagyon kényelmesnek érzi magát. Sőt, ha a stressz testi tüneteket okoz, mint például megnövekedett vérnyomás, akkor a magas vérnyomást ismerik fel problémaként, míg a stresszt, a kiváltó okot figyelmen kívül hagyják.

Ennek fontosságának megértéséhez meg kell értenie, hogy a test sejtjei nagyon dinamikus állapotban vannak. Más szóval, nem születik egy sejtcsoport, amelyet élete végéig magával hord. Éppen ellenkezőleg, a sejtek élettartama megvan, és amikor elpusztulnak, új sejtekkel kell helyettesíteni őket. Például a vörösvértestek körülbelül 120 napig élnek.

Szeretheti, hogy miért rossz a diétás szóda, és nem a válasz, ha gyors fogyást keres

Amikor új sejteket készítenek, kritikus fontosságú, hogy azokat szigorúan betartsák a DNS pontos replikációjához az eredeti sejt kromoszómáiban. Az eltérések pusztítást okozhatnak a szervezetben, és súlyos problémákhoz vezethetnek. Ezzel elérkeztünk a telomersapkák szerepéhez, amelyek hibahatárt biztosítanak a DNS-replikációs folyamatban, és minél hosszabbak a telomerek, annál jobb.

Sajnos az életkor előrehaladtával a telomerek elhasználódnak, de az arány nagyon változó. Egyes 90-es éveikben járó emberek lelkesek és nagyon aktívak, míg a több évtizeddel fiatalabbak sokkal idősebbnek tűnnek. Az egészséges telomerek a válasz? Jelenleg nehéz megmondani, és további kutatásokra van szükség, de minden jel arra mutat, hogy a telomerek fontosak.

A telomerek megőrzése során a genetika is szerepet játszik, csakúgy, mint az ember általános életmódja. Ezt általában úgy értelmezik, hogy magában foglalja az egészséges táplálkozást, a testmozgást, a testsúlyszabályozást stb., és a stresszt gyakran figyelmen kívül hagyják. A tudósok egyre gyakrabban mutogatnak a stresszre, mivel a hosszú távú gondozókkal kapcsolatos tanulmányok azt mutatják, hogy minél nagyobb a stressz, és minél hosszabb ideig tart, annál inkább elhasználódtak a telomerek.

Próbálja ki ezeket a stresszkezelési technikákat

Mit lehet tenni a telomerek megfelelő hosszának jobb fenntartása érdekében? A kézenfekvő válasz az egészségesebb életmód, amely magában foglalja a stressz csökkentését.

Contents

Recent Posts

Start typing and press Enter to search