Ushtrimi kinez është i mirë për zemrën

 In blog

Ushtrimi kinez është i mirë për zemrën

Gjithashtu, popullsia ishte 96% e bardhë, duke sugjeruar një nevojë për studim të mëtutjeshëm në popullsi më racore dhe etnike të ndryshme.

Studiuesit sugjerojnë:

"Ndërveprimi me një qen miqësor gjithashtu zvogëlon nivelin e kortizolit, me shumë mundësi përmes lëshimit të oksitocinës, i cili zvogëlon përgjigjet fiziologjike ndaj stresit. Këto efekte hormonale mund të mbështesin përfitimet e vëzhguara emocionale dhe të sjelljes së terapisë së ndihmuar nga kafshët dhe qenve të përkëdhelur. "

Lajmet Mjekësore sot raportuan kohët e fundit se kafshët mund të zbulojnë ndryshimet e humorit dhe madje edhe sëmundjen tek njerëzit.

 • Shëndeti mendor
 • Pediatri/Shëndeti i Fëmijëve
 • Psikologjia/Psikiatria
 • Mjekësia parandaluese

Ushtrimi kinez është i mirë për zemrën

A jeni i shqetësuar për presionin e gjakut dhe kolesterolin tuaj? Tai Chi ose Qigong mund të ndihmojnë. Këto dhe llojet e tjera të ushtrimeve tradicionale kineze duket se rritin shëndetin dhe mirëqenien e njerëzve me sëmundje kardiovaskulare, presion të lartë të gjakut ose goditje në tru, thotë hulumtimi i botuar në Gazetën e Shoqatës Amerikane të Zemrës.

Forma të ndryshme të ushtrimit kinez kanë fituar popullaritet në të gjithë botën.

Një nga më të njohurit, Tai Chi, rekomandohet nga ora shëndetësore e grave e Qendrës Mjekësore të Harvardit për këdo, i çdo moshe, përfshirë ato në një karrige me rrota. Përfitimet përfshijnë ndihmën e njerëzve për të ruajtur forcën, fleksibilitetin dhe ekuilibrin.

që buron nga artet e lashta marciale kineze, Tai Chi kombinon aktivitetin e butë fizik me elementë të meditimit, vetëdijen e trupit, imazhet dhe vëmendjen për frymëmarrjen.

"Qi", shqiptuar "chi", i referohet një force energjie që, sipas filozofisë kineze, rrjedh nëpër trup. Tai Chi dhe Qigong synojnë të zhbllokojnë dhe inkurajojnë rrjedhën e Qi.

Sidoqoftë, insiston Watch Health, të shijojë përfitimet e ushtrimit kinez, pjesëmarrësit nuk kanë nevojë të pajtohen me besimet e tij; Thjesht shkoni me rrjedhën.

Disa studime kanë gjetur përfitime për pacientët me sëmundje kardiovaskulare që praktikojnë këtë lloj ushtrimi, veçanërisht në presionin e gjakut dhe aftësinë e ushtrimit. Sidoqoftë, shtrirja e përmirësimit nuk është konfirmuar.

Rënia e presionit të gjakut, LDL dhe trigliceridet

Chen Pei-jie, PhD, autori kryesor i studimit dhe presidenti i Universitetit të Sportit Shanghai në Kinë, dhe ekipi i tij shqyrtoi 35 studime, përfshirë 2,249 pjesëmarrës nga 10 vende.

Studimet në meta-analizën e tyre u caktuan rastësisht pjesëmarrësve në grupe sipas faktit nëse ata kryen ushtrime tradicionale kineze, të tilla si Tai Chi, Qigong dhe Baduanjin, të angazhuar në lloje të tjera të ushtrimeve ose nuk ndryshuan nivelin e tyre të aktivitet Pjesëmarrja në ushtrimet kineze uli nivelin mesatar të presionit të gjakut sistolik me më shumë se 9.12 mmHg dhe presionin diastolik të gjakut me mbi 5 mmHg. Ulje të vogla por statistikisht të rëndësishme kanë ndodhur në lipoproteinën me densitet të ulët (LDL), të njohura gjithashtu si "kolesterol i keq" dhe në trigliceridet. Pacientët

raportuan më shumë kënaqësi për cilësinë e jetës së tyre dhe nivelet më të ulëta të depresionit.

Nuk ka pasur ndonjë ndryshim në rrahjet e zemrës, nivelin e fitnesit aerobik dhe rezultatet në një pyetësor të përgjithshëm të shëndetit.

Bashkautor Yu Liu, PhD, Dekan i Shkollës së Kinesiologjisë në Universitetin e Sportit Shanghai në Kinë, thotë:

"Ushtrimet tradicionale kineze janë një ndërhyrje me rrezik të ulët, premtues Kjo mund të jetë e dobishme në përmirësimin e cilësisë së jetës në pacientët me sëmundje kardiovaskulare, shkaku kryesor i aftësisë së kufizuar dhe vdekjes në botë. " Kufizimet

përfshijnë faktin se kriteret e përfshirjes ndryshuan në studime, pjesëmarrësit u ndoqën vetëm për një maksimum prej 1 viti, dhe se termi "ushtrim tradicional kinez" mbulon një gamë të gjerë aktivitetesh.

Ekipi ka hetuar përfitimet e ushtrimit tradicional kinez në një larmi sëmundjesh për më shumë se 5 vjet. Autorët shpresojnë të kryejnë prova të reja, të kontrolluara të randomizuara, në efektet e llojeve të ndryshme të ushtrimeve tradicionale kineze në kushte kronike.

Ata gjithashtu kërkojnë prova më shkencore për të vendosur përfitimet e sakta fizike dhe psikologjike të këtij lloji të ushtrimit.

Lajmet Mjekësore sot kanë raportuar më parë se Tai Chi mund të zvogëlojë inflamacionin në të mbijetuarit e kancerit.

 • Kardiovaskulare/Kardiologji
 • Obeziteti/humbja e peshës/fitnesi
 • Mjekësia parandaluese

Chlamydia te burrat: Gjithçka që ju duhet të dini

Chlamydia është një infeksion i zakonshëm seksualisht i transmetueshëm. Dokush mund të ketë klamidinë, por mund të prekë meshkujt dhe femrat ndryshe.

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), është infeksioni bakterial më i shpeshtë i transmetueshëm seksualisht i transmetueshëm (IST) në Shtetet e Bashkuara.

Në këtë artikull, mësoni për simptomat e klamidisë tek meshkujt, si dhe transmetimin, trajtimet dhe komplikimet e mundshme të saj.

Simptomat e klamidisë tek meshkujt

Shumica e njerëzve me klamidia nuk pësojnë ndonjë simptomë. Nëse një person ka simptoma, këto mund të mos zhvillohen për disa javë pas infeksionit fillestar.

CDC Vini re se nëse një mashkull përjeton simptoma të klamidisë, ato zakonisht do të lindin nga një prej dy komplikimeve: uretriti ose epididimiti.

uretriti

Uthriti është një infeksion i uretrës, tubi që kalon përmes penisit.

Simptomat tipike të uretritit tek burrat përfshijnë:

 • Shkarkimin nga penisi
 • dysuria, ose dhimbja gjatë urinimit
 • Stinging ose kruajtje në uretrën
 • acarimin në majë të penisit

testikujt që ruan dhe mbajnë spermë.

Sipas Fondacionit të Kujdesit të Urologjisë, një person me epididymitis do të pësojë dhimbje në testikul, dhe mund të përhapet në ijë.

Simptoma të tjera

Chlamydia gjithashtu mund të ndikojë në rektum. Nëse një person përjeton simptoma rektale, këto mund të përfshijnë:

 • dhimbje rektale
 • shkarkim
 • gjakderdhje

Klamidia mund të shkaktojë konjunktivit, një inflamacion të syrit, por kjo është e rrallë.

Chlamydia gjithashtu mund të infektojë fytin, por shumica e njerëzve nuk do ta përjetojnë këtë ose simptoma të tjera. Nëse e bëjnë këtë, ata mund të kenë një dhimbje të fytit.

Transmetimi

Sipas CDC, Chlamydia transmetohet zakonisht përmes kontaktit seksual, por mund të ndodhë sa herë që bakteret hyn në trupin e një personi tjetër.

Transmetimi zakonisht bëhet gjatë seksit depërtues, qoftë vaginal apo anal. Sidoqoftë, ai gjithashtu mund të përhapet përmes seksit oral ose ndarjes së lodrave seksi.

Edhe nëse një person ka marrë trajtim për Chlamydia, është akoma e mundur që ata të kontraktojnë përsëri infeksionin.

Në shumicën dërrmuese të rasteve, antibiotikët mund të trajtojnë me sukses Chlamydia. Antibiotikët tipikë për klamidinë përfshijnë azitromicinën dhe doxycycline. Trajtimi i klamidisë është i njëjtë për meshkujt dhe femrat.

Një mjek mund të përshkruajë antibiotikë si një dozë e vetme më e madhe ose si një seri dozash më të vogla gjatë 7 ditëve.

Për t’u siguruar që ata nuk e transmetojnë infeksionin, një person duhet të shmangë seksin për 7 ditë pas një doze të vetme të antibiotikëve, ose deri në përfundimin e një kursi 7-ditor të antibiotikëve.

isshtë thelbësore që një person me klamidi të informojë çdo partner seksual, pasi ata gjithashtu mund të kenë nevojë për testim dhe trajtim. Disa shërbime shëndetësore ofrojnë të kontaktojnë partnerët e mëparshëm seksualë në mënyrë anonime.

Marrja e antibiotikëve saktësisht siç përshkruhet do të ndihmojë në parandalimin e efekteve anësore. Mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e rezistencës ndaj antibiotikëve në popullatën e përgjithshme.

Parandalimi

Chlamydia zakonisht përhapet përmes kontaktit seksual, kështu që përdorimi i mbrojtjes së barrierave, siç janë prezervativët e latex, është një mënyrë efektive për të parandaluar infeksionin.

Mënyrat për të parandaluar transmetimin e klamidisë përfshijnë:

 • Përdorimi i një prezervativi gjatë seksit depërtues
 • Përdorimi i një prezervativi në një penis gjatë seksit oral
 • Përdorimi i një digë dentare mbi organet gjenitale femra gjatë seksit oral
 • Ose mos ndarjen e lodrave seksi ose pastrimit dhe përdorimit të mbrojtjes së barrierave mbi lodrat e seksit

me trajtim, njerëzit rrallëherë Përjetoni komplikime nga një infeksion i klamidisë. Sidoqoftë, pa trajtim, klamidia tek meshkujt mund të shkaktojë ose të rrisë rrezikun e:

 • prostatitit, inflamacionin e gjëndrës së prostatës
 • dhëmbëzimin e uretrës
 • Epididymitis, një infeksion i një tubi në testikulin

Kolegji Amerikan i Rheumatologjisë Raporti se infeksionet e klamidisë gjithashtu mund të shkaktojnë artrit reaktiv. Simptomat e artritit reaktiv janë dhimbja në thembra, gishtërinjtë, gishtat, shpinën ose nyjet e një personi.

Kur të shihni një mjek

Shumica e njerëzve nuk pësojnë ndonjë simptomë të klamidisë. Prandaj është thelbësore të testohen rregullisht, përfshirë sa herë që një person fillon të shohë një partner të ri seksual.

Nëse një individ përjeton simptoma të klamidisë, është thelbësore të shihet një mjek për një diagnozë. Shumë nga simptomat janë të ngjashme me ato të infeksioneve të tjera, të cilat mund të kërkojnë trajtime të ndryshme.

Po kështu, nëse simptomat e një personi nuk janë larguar pas një kursi të antibiotikëve, ata duhet të kthehen te mjeku.

Nëse një individ mëson se ata kanë klamidi, është e rëndësishme të informohen partnerët e fundit seksualë, në mënyrë që ata të mund të marrin edhe testime dhe trajtim.

 • Shëndeti i burrave
 • Shëndeti seksual/STDS
 • Urologjia/Nefrologjia

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe vizatime Vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

zbaticë çokollate dhe acid: Cila është lidhja?

veryshtë shumë e zakonshme të përjetosh zbaticë të rastit të acidit. Shumica e njerëzve zbulojnë se ushqime të caktuara shkaktojnë simptoma më shumë se të tjerët. Një fajtor i mundshëm është çokollata.

Ndonjëherë, sfinkteri i poshtëm i ezofagut (LES), i cili mban përmbajtjen e stomakut në vend, lëshon përsëri acidin e stomakut në ezofag. Ezofagu është tubi që mbart ushqim direkt në stomak.

Ushqimi i tretur pjesërisht dhe acidi i stomakut irriton ezofagun, i cili krijon një ndjesi djegieje në gjoks.

Kjo ndjesi ka shumë emra, duke përfshirë:

 • Refluksi i acidit
 • dispepsi i acidit
 • Sëmundja e refluksit gastroesophageal (GERD)

Në këtë artikull, mësoni më shumë rreth lidhjes midis çokollatës dhe refluksit të acidit, si dhe cilat ushqime të tjera për të shmangur.

a shkakton çokollata që shkakton zbaticë acidi?

Sipas Akademisë së Ushqyerit dhe Dietikës, ekziston një lidhje midis çokollatës dhe refluksit të acidit.

Ushqime me përmbajtje të lartë yndyre, të tilla si çokollata, patate të skuqura me patate, proshutë, djathë dhe ushqime të skuqura, ngadalësoni shkallën në të cilën zbrazet stomaku.

Këto ushqime gjithashtu shkaktojnë LES, muskujt e ngjashëm me valvulën që mban përmbajtjen e stomakut të mos rrjedh prapa në ezofag, për t’u çlodhur. Si rezultat, acidi i stomakut lëviz lart ezofagut dhe ekspozon indin e ndjeshëm atje në acid, ndoshta për periudha të zgjatura.

çokollata gjithashtu përmban metilxanthinë, e cila është një substancë që ndodh natyrisht që stimulon zemrën dhe relakson indin e muskujve të lëmuar.

Këto karakteristika ndonjëherë mund të vijnë në dispozicion, për shembull, kur trajtojnë astmën, sepse i ndihmon njerëzit të ndjehen sikur hapen rrugët e tyre ajrore.

Sidoqoftë, tek njerëzit me zbaticë të rregullt të acidit, metilxanthine gjithashtu relakson LES, duke krijuar më shumë mundësi që acidi në stomak të irritojë ezofagun.

Ushqime të tjera për të shmangur

Përveç çokollatës, ushqimet dhe pijet e tjera janë të njohura shkaqe për urth, duke përfshirë:

 • Ushqime yndyrore
 • Frutat e agrumeve
 • Ushqimet me erëza
 • Domatet dhe produktet me bazë domate
 • Alkooli
 • Pije të gazuara

Jo të gjithë marrin zbaticë acidi nga të gjitha këto ushqime, dhe do të ketë ushqime jo në këtë listë që aktivizojnë simptomat për disa njerëz. Dieta

ka një efekt të rëndësishëm në zbaticën e acidit. Faktorët e mëposhtëm janë gjithashtu shkaqe të mundshme:

 • Pirja e duhanit ose ekspozimi ndaj tymit të dorës së dytë
 • Duke qenë mbipeshë
 • Antihistamines
 • Sedativët
 • /li>

 • Ilaçet anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs)
 • Ilaçet për astmën dhe presionin e lartë të gjakut
 • Shtatzënia
 • Hernia Hiatal

Njerëzit që kërkojnë të parandalojnë refluksin e acidit mund të fillojnë duke mbajtur një ditar ushqimor. Shkrimi i çfarë dhe kur ata hanë dhe si ndjehen më pas mund t’i ndihmojnë njerëzit të identifikojnë – dhe pastaj të shmangin – ushqimet e tyre të shkaktuara.

Kafeja mund të jetë veçanërisht e mundimshme për njerëzit që përjetojnë zbaticë acid. Ashtu si çokollata, ajo përmban metilxanthine, e cila inkurajon Les të pushojë.

Kafeja inkurajon gjithashtu prodhimin e sekrecioneve të stomakut, të cilat janë shumë acid dhe mund të promovojnë urth.

Specat djegës janë një nga përbërësit kryesorë në shumë enët pikante për shkak të përmbajtjes së tyre të kapsaicinës cistat shqip. Sipas hulumtimit, Capsaicin mund t’u japë disa njerëzve djegie.

Njerëzit që përpiqen të shmangin ushqimet e skuqura të thella, të yndyrshme mund të bëjnë zëvendësime të thjeshta, siç është zgjedhja për një patate të pjekur në vend të skuqura franceze. Sidoqoftë, vëmendja ndaj detajeve është thelbësore, pasi mbulimi i patates së pjekur me gjalpë ose salcë kosi mund të shkaktojë që ajo të shkaktojë simptoma.

Alkooli, pijet e gazuara dhe disa ushqime – të tilla si nenexhiku, domatet dhe agrumet – mund të mos shkaktojnë refluksin e acidit për t’u zhvilluar vetë, por mund të përkeqësojnë dëmtimin e mëparshëm të ezofagut.

Përmbledhje

isshtë e zakonshme që njerëzit të kenë episode të rastit të refluksit të acidit. Kolegji Amerikan i Gastroenterologjisë raporton se më shumë se 60 milion njerëz në Shtetet e Bashkuara kanë simptoma të refluksit të acidit të paktën një herë në muaj.

Për të shmangur sikletin dhe rrezikun e komplikimeve, të tilla si dëmtimi i ezofagut, njerëzit mund të ndërmarrin hapa për të zvogëluar simptomat. >

Bërja e ndryshimeve dietike, humbja e ndonjë peshe të tepërt të trupit, veshja e veshjeve të lirshme dhe mos ngrënia për disa orë para se të shkoni në shtrat mund të ndihmojë që shumica e njerëzve të menaxhojnë zbaticën e rastit të acidit. Të tjerët mund të kenë nevojë të marrin antacidet mbi-cunter ose të shohin mjekun e tyre për opsione të tjera të trajtimit.

 • zbaticë e acidit / gerd
 • gastrointestinal / gastroenterologji
 • Ushqyerja / dieta
 • Obeziteti / humbja e peshës / palestrës

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Raporti i kolesterolit: Si ndikon në trupin tuaj, dhe a është e rëndësishme?

Përpunimi i raportit të kolesterolit të një personi është i rëndësishëm sepse mund të ndihmojë një mjek të përcaktojë rrezikun e një personi nga sëmundjet e zemrës.

Mjekët llogaritin raportin e kolesterolit të një individi duke e ndarë kolesterolin e tyre total sipas nivelit të tyre të lipoproteinës me densitet të lartë.

Raporti optimal është midis 3.5 dhe 1. Një raport më i lartë rrit rrezikun e sëmundjes së zemrës.

Raporti i mirë i kolesterolit kundrejt raportit të kolesterolit të keq

Nivelet totale të kolesterolit janë të përbërë nga tre lloje të ndryshme të kolesterolit.

Lipoproteina me densitet të lartë, ose HDL, konsiderohet kolesterol "i mirë". Ajo përbën 20-30 përqind të nivelit të përgjithshëm të kolesterolit të një personi.

Lipoproteina me densitet të ulët, ose LDL, konsiderohet kolesterol "i keq" dhe përbën 60-70 përqind të totalit në trup.

Më në fund, lipoproteina me densitet shumë të ulët (VLDL) është një pararendës i LDL dhe përbën rreth 10-15 përqind të kolesterolit të përgjithshëm të një personi.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search